Project omschrijving

AD2X19129-portfolioHet Futagrow teeltsysteem voor glasgroenten heeft een aantal unieke kenmerken welke mogelijkheden bieden voor energiebesparing in het algemeen en elektriciteitsbesparing in het bijzonder. In de belichtingsperiode van september 2014 tot april 2015 is in opdracht van het energieonderzoeksprogramma Kas als Energiebron onderzoek uitgevoerd naar “Systeeminnovatie Futagrow voor een duurzame belichte groenteteelt”. In dit onderzoek zijn de mogelijkheden onderzocht om de unieke kenmerken van het Futagrow teeltsysteem in te zetten voor elektriciteitsbesparing. De energiebesparing moet komen uit de toepassing van LED top-belichting, LED tussenbelichting, verregaande lichtintegratie in combinatie met de hoge lichtbenutting van het Futagrow teeltsysteem.

Meer inzicht in de lichtbenutting van het gewas is een belangrijke factor. In dit onderzoek is door Adviesbureau JFH Snel de fotosynthese gemonitord met een Hex-PAM. Hiermee wordt licht (PAR), fotosynthetisch elektronentransport (ETR) en bladtemperatuur op 6 posities in het gewas gemeten. In de lichtperiode wordt elk kwartier gemeten; in het donker één keer in het begin en één keer aan het eind. De potentiële ETR is de maximaal haalbare ETR van een blad bij een bepaalde PAR; deze wordt iedere dag in het begin van de lichtperiode bepaald.

Er is geen aanwijzing gevonden voor fotoinhibitie (schade aan fotosyntheseapparaat). Het verband tussen ETR en PAR bleek lineair bij alle gemeten bladeren. De ETR reageerde nagenoeg instantaan op veranderingen in licht (incl. aangaan groeilicht). De gemeten ETR waarden overdag lagen heel dicht bij de potentiële ETR. In de periode oktober – december bestond er een lineaire relatie tussen PAR en ETR. Reductie van belichtingsuren leidt in de winter dus tot een evenredige daling in ETR.

Een ander doel van de ETR metingen was te onderzoeken op welke uren van de dag bijbelichting efficiënt is en op welke uren het kan worden afgebouwd. De verwachting was dat de belichting aan het einde van de dag minder effectief is omdat de plant na 18 uur belichting mogelijk “verzadigd” raakt. Uit de metingen bleek dit niet het geval te zijn.

Meer informatie is te vinden op de site van Kas als Energiebron; daar is ook eindrapport te downloaden.